W takim dniu jak dzisiaj każdy z nas myśli o ochłodzie.
Genialne oprócz wody są sorbety owocowe.
Warto je przygotować wcześniej i w razie potrzeby lub zachciewajki móc się nimi raczyć.
Sorbety można robić z wielu owoców, ale z racji dużej zawartości wody arbuzy idealnie pasują do roli sorbetu.
Spróbujcie :)
Skladniki:
ok 1kg arbuza
sok z limonki
3 łyżki cukru pudru
świeża mięta
Przygotowanie:
Pyszny domowy sorbet możemy przygotować bez udziału maszynki
do lodów. Wystarczy mikser, pudełko oraz zamrażarka.
do lodów. Wystarczy mikser, pudełko oraz zamrażarka.
W misce umieszczamy pokrojonego i oczyszczonego z pestek arbuza, cukier, sok z limonki oraz kilka listków mięty. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przelewamy do pojemnika z wieczkiem i wstawiamy do zamrażarki.
Należy pamiętać, że czynność miksowania należy powtórzyć dwu lub trzykrotnie średnio co pół godziny. Zanim podamy sorbet należy go zmrozić przez minimum 6 godzin.
Smacznego :)
super orzeźwienie!
OdpowiedzUsuńMniam, smak lata :-)
OdpowiedzUsuń