wtorek, 11 sierpnia 2015

Sorbet z arbuza i mięty



W takim dniu jak dzisiaj każdy z nas myśli o ochłodzie.
Genialne oprócz wody są sorbety owocowe.
Warto je przygotować wcześniej i w razie potrzeby lub zachciewajki móc się nimi raczyć.  
Sorbety można robić z wielu owoców, ale z racji dużej zawartości wody arbuzy idealnie pasują do roli sorbetu.
Spróbujcie :)


Skladniki:

ok 1kg arbuza
sok z limonki
3 łyżki cukru pudru
świeża mięta


Przygotowanie:     

Pyszny domowy sorbet możemy przygotować bez udziału maszynki
do lodów. Wystarczy mikser, pudełko oraz zamrażarka. 

W misce umieszczamy pokrojonego i oczyszczonego z pestek arbuza, cukier, sok z limonki oraz kilka listków mięty. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przelewamy do pojemnika z wieczkiem i wstawiamy do zamrażarki.
Należy pamiętać, że czynność miksowania należy powtórzyć  dwu lub trzykrotnie średnio co pół godziny. Zanim podamy sorbet należy go zmrozić przez minimum 6 godzin.


Smacznego :)
 



2 komentarze: