Placki lubię na wiele sposobów podane i na słodko i na wytrawnie.
dla mnie bardzo ważnych ich elementem jest szybkość ich przygotowania.
Kiedy w głowie nie ma pomysłu na obiad lub kiedy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy jedynie kilka składników i patelnia.
Placki, które Wam dziś przedstawiam mają dwa główne składniki: płatki owsiane oraz jagody.
To zdecydowanie placki na letnie popołudnia :)
Składniki:
0,5kg płatków owsianych (błyskawicznych)
ok 1,5 szklanki mleka
jajko
3 łyżki mąki pszennej
cukier do smaku
jagody
Przygotowanie:
Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na ok 3 minuty pod przykryciem, wcześniej je mieszając łyżką.
do płatków dodajemy jajko, cukier oraz mąkę.
Wszystkie składniki miksujemy. Masa powinna wyjść gęsta.
Na patelnię wylewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje placków, posypujemy je jagodami (ilość według uznania) i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu.
Należy pamiętać, aby placki delikatnie przewracać drewniana szpatułką, ponieważ są bardzo delikatne.
Smacznego :)
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńmniam! nowy przepis w bazie śniadoniowej!
OdpowiedzUsuńMniam :-) warto czekać na jagodowy sezon :-)
OdpowiedzUsuń