wtorek, 4 sierpnia 2015

Placki z płatków owsianych z jagodami



Placki lubię na wiele sposobów podane i na słodko i na wytrawnie.
dla mnie bardzo ważnych ich elementem jest szybkość ich przygotowania. 
Kiedy w głowie nie ma pomysłu na obiad lub kiedy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy jedynie kilka składników i patelnia.

Placki, które Wam dziś przedstawiam mają dwa główne składniki: płatki owsiane oraz jagody.
To zdecydowanie placki na letnie popołudnia :)


Składniki:    


 0,5kg płatków owsianych (błyskawicznych)
ok 1,5 szklanki mleka
jajko
3 łyżki mąki pszennej
cukier do smaku
jagody

   


Przygotowanie:

Płatki wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na ok 3 minuty pod przykryciem, wcześniej je mieszając łyżką. 
do płatków dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. 
Wszystkie składniki miksujemy. Masa powinna wyjść gęsta.

Na patelnię wylewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje placków, posypujemy je jagodami (ilość według uznania)   i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu.

Należy pamiętać, aby placki delikatnie przewracać drewniana szpatułką, ponieważ są bardzo delikatne.

Smacznego :)

  

3 komentarze: