Sezon grillowy jest jeszcze w pełni. Pogoda piękna, chęci na spotkania z przyjaciółmi są.
Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej.
Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków.
W ziołach siła :)
Składniki:
1kg piersi z kurczaka
2 duże papryki czerwone
2 duże cebule
duża cukinia
5 łyżek oliwy
łyżeczka oregano
łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka ziół prowansalskich
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
sól, pieprz
tymianek
przyprawa do szaszłyków
ok kg młodych ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy pod wodą i kroimy w łódeczki.
Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy).
Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony.
Podajemy z sosami,sałatkami.
Tak jak lubicie.
Smacznego :)
Grill Party ;-)
OdpowiedzUsuń