Leczo dobre na wszystko :)
Z takiego założenia wychodzą chyba wszyscy :)
Jak go nie kochać za ten pikantny smak papryki i delikatność cukinii?
Pyszne na obiad, czy na imprezę, Podzielne. Można je pasteryzować, więc to jego dodatkowy atut.
Należę do grona tych osób, które uważają, że leczo smakuje najlepiej drugiego dnia, kiedy wszystkie składniki się wzajemnie połączą i wydobędą z siebie specyficzny przyjemny aromat i smak.
Kto lubi?
Składniki:
6-7 dużych czerwonych papryk
puszka czerwonych pomidorów krojonych
2 szklanki bulionu
2 duże cebule
2 pałki kiełbasy
średnia cukinia
3 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml przecieru pomidorowego
bazylia, majeranek
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę obieramy, wycinamy nasiona i myjemy. Kroimy w drobna kostkę i wkładamy do dużego garnka razem z puszka pomidorów i bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż papryka będzie pół miękka.
Kiełbasę kroimy w drobne półplastry i smażymy na oleju rzepakowym do zarumienienia. W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ja w piórka, dodając lekko osolona do kiełbasy. Smażymy je razem przez około 3-4 minuty.
Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z papryką. Do warzyw dokładamy kiełbasę z cebula i podlewamy przecierem pomidorowym oraz koncentratem.
Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami i jemy na gorąco i na zimno.
Smacznego:)
U mnie też obowiązkowo z cukinią. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam :)
UsuńFajnie, to teraz czekam na kolejne przepisy :)
UsuńPaprykowe szczescie :-)
OdpowiedzUsuńrobię w trochę innej wersji ale Twoje również musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń