piątek, 11 maja 2018

Bezowy deser z mascarpone i mrożonym musem z truskawek




Zaczyna się moja ulubiona pora roku, kiedy wszystko wkoło jest już zielone, na targu można
dostać pyszne nowalijki oraz sezonowe owoce.
Co jednak, jeżeli w zamrażarce zostały nam po zimie mrożone truskawki?
Mam na to pyszną radę :)






Składniki (4 porcje):
 
12 bezików
1/2 kg mrożonych truskawek
250g serka mascarpone
1/4 szklanki płatków migdałowych
garść orzechów ziemnych
łyżeczka miodu
łyżka cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
 
 
 
    
 
 
Przygotowanie:
 
Beziki łamiemy na kawałki i wykładamy na dno szklaneczek lub pucharków.

Truskawki wykładamy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, miód i miksujemy na jednolity mus. Mus wykładamy na wcześniej przygotowane bezy.
Serek mascarpone wykładamy do miseczki i razem z cukrem pudrem miksujemy na małych obrotach na gładką masę. Całością przykrywamy truskawki. Posypujemy pucharki posiekanymi orzechami i migdałami.
 
Najlepiej smakuje schłodzony :)
 
Smacznego :) 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz