piątek, 29 listopada 2013

Mini tort brzoskwiniowy



Bardzo proste i szybkie ciasto :)  Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :)

Składniki na biszkopt:
3-4 jajka
łyżka oleju
szklanka mąki pszennej
1 budyń waniliowy
zapach waniliowy
łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
   
Dodatkowo:
cukier waniliowy
700ml śmietany 18%
śmietanfix
pół szklanki cukru pudru
duża puszka brzosknii

Do nasączenia mocna herbata z cukrem, kieliszkiem wódki i cytryną + sok z puszki brzoskwinii

Przygotowanie:
Ucieramy jajka z cukrem w kapieli wodnej do puszystej piany. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zapach. Miksujemy i powoli dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do "suchego patyczka".
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix.
Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy smietaną oraz wykładamy pokrojonymi brzoskwiniami. Przykrywamy drugaą częścią biszkoptu i ponawiamy czynność.
Chłodzimy w lodówce.

Pyszne i delikatne :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz