wtorek, 5 listopada 2013

Lasagne


Smak lasagnii  chodził za mną już od dłuższego czasu :)
Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;)


Składniki:

15-16 płatów makaronu lasagne
ser żółty

Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie):

1-2 marchewki
duża cebula
seler
500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe)
czerwona papryka
kieliszek wina (białe lub czerwone)
puszka pomidorów krojonych
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
przyprawy do smaku

Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler  oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw.
Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, oregano). Przykryć i gotować na małym ogniu, aż zmiękną.

Sos beszamelowy: W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym krokiem jest dodanie mleka, co powinniśmy robić powoli i mieszając gęstniejący w rondlu sos. Bardzo istotne jest, aby przygotowywać go na małym ogniu do momentu kiedy sos będzie jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec przez ok 40- 45 minut, przykrywając folią aluminiową w połowie pieczenia. 
Podawać po lekkim przestudzeniu.


Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz