Moje ulubione pierogi :)
Chyba nic więcej dodawać nie muszę :) Pierogi z kapustą i grzybami zdecydowanie kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem :) Najlepsze są na drugi dzień - podsmażone :)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
około 1,5 szklanki ciepłej wody
Farsz:
ok 20dag suszonych grzybów
0,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule
sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać ze skwareczkami :)
Mniam! Chętnie bym teraz zjadła takie pierożki... <3
OdpowiedzUsuńMoje też ulubione..mniam.
OdpowiedzUsuń