niedziela, 17 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami



Moje ulubione pierogi :)
Chyba nic więcej dodawać nie muszę :) Pierogi z kapustą i grzybami zdecydowanie kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem :) Najlepsze są na drugi dzień - podsmażone :)

Składniki na ciasto:

 4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
 około 1,5 szklanki ciepłej wody

Farsz:

ok 20dag suszonych grzybów
0,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule
sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać ze skwareczkami :)










2 komentarze: