Uwielbiam pierogi, aczkolwiek aż wstyd się przyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :)
Składniki na ciasto:
500 g mąki
3/4 szklanki gorącej wody
2 jaja
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
Wypełnienie serowe:
minimum 500g sera białego
1 - 2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
opcjonalnie 1 łyzeczka śmietany
Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
ok 200ml śmietany
cukier do smaku
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka oraz masło, łączymy do powstania grudek. Wlewamy wodę, kontynuujemy wyrabianie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy.
Ser wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy.
Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem.
Truskawkowa pycha :)
O mniam jakby lato wróciło. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń