wtorek, 10 września 2019

Chrupiące szpinakowe gofry





Od małego uwielbiam gofry. Ciężko jest jednak zrobić je w idealny sposób, jeżeli nie ma się gofrownicy o dużej mocy. Połączenie idealnego ciasta z dużą mocą urządzenia podwoi nasz efekt i uzyskamy dzięki temu pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku przekąski :)
A co jeżeli postanowimy zagrać w zielone i dodać szpinaku do ciasta?  








Składniki (ok 20 niedużych lub 14 dużych gofrów):


2 szklanki maki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
2 duże jajka
garść świeżego szpinaku
80 ml oleju rzepakowego







Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) wkładamy do jednej miski i miksujemy na średnich obrotach.  Szpinak dorzucamy do pozostałego mleka i blendujemy. Po tej czynności mieszamy szpinak z pozostałymi składnikami. W tym czasie włączamy gofrownicę, aby się rozgrzała.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do reszty masy a białka ubijamy oddzielnie na sztywna pianę. Mieszamy delikatnie białka z wcześniej przygotowana masa drewnianą łyżką.

Ciasto wykładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 3-4 minut, aż ciasto będzie rumiane. Idealnie smakują i na słodko i wytrawnie :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz