Zastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tradycją są śledzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #JednaZdwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas pod jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi.
Pyszny :)
Składniki:
3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO)
2 duże jabłka
1/2 cebuli
2 łyżki śmietany 18%
5 orzechów włoskich
sól + świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Śledzie kroimy w paski około 3cm. Ścieramy na tarce jabłko i mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekładamy na talerz, mieszając jabłka z rybą.
Smacznego :)
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń