Pomidorową lubiłam od zawsze. Nie byłam więc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja.
Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli.
Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :)
Składniki:
25dag soczewicy
marchewka
0,5 l passaty z pomidorów
udko
łyżka koncentratu pomidorowego
2 plasterki papryczki chilli
puszka pomidorów krojonych
1,5 szklanki wody
łyżka papryki słodkiej(w proszku)
3 zioła angielskie
2 liście laurowe
gałązka maggi
sól, pieprz, szczypta cukru
Makaron do podania
Makaron do podania
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wodę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy.
Gotujemy na małym ogniu, doprawiając przyprawami oraz koncentratem jeszcze około 10 minut.
Zjadamy na gorąco z makaronem.
jak ja dawno nie jadłam pomidorowej... ah..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Zamiast maggi proponuję lubczyk - zapach ten sam, a unikniemy konserwantów.
OdpowiedzUsuńMaggi to lubczyk :) Inna nazwa po prostu :)
UsuńMaggi to lubczyk :) Inna nazwa po prostu :)
OdpowiedzUsuń