wtorek, 24 listopada 2015

Jajecznica z suszonym salami i orzechami włoskimi




Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!
To zdanie słyszeliście niejednokrotnie od wielu osób. Śniadanie dostarcza naszemu organizmowi energię, aby mógł funkcjonować poprawnie przez tę pierwszą część dnia, kiedy budzimy się do życia. 
Jednym z moich ulubionych śniadań jest jajecznica. Ta jednak jajecznica jest wyjątkowa, ponieważ jest mocno nadziana posiekanymi orzechami włoskimi i suszonym salami.
Spróbujcie :)



Składniki (dla 2-3 osób):
 
5 jajek
pęczek szczypiorku
duża cebula
10dag salami suszonego
5dag orzechów włoskich (bez łupiny)
1/2 czerwonej papryki
sól. pieprz
5 listków świeżej bazylii
łyżka masła 




Przygotowanie:
 
 Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, razem z cebulą delikatnie solimy.
Salami kroimy w cienkie plastry, paprykę w drobne paseczki. Orzechy drobno siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzaną patelnię wykładamy salami oraz paprykę. Dusimy 2 minuty, po czym dokładamy cebulę. Kiedy warzywa będą w miarę miękkie rozbijamy do nich jajka i na małym ogniu, mieszając smażymy. Kiedy białko zacznie się ścinać doprawiamy do smaku i dodajemy orzechy, szczypiorek oraz bazylię.
Zjadamy na ciepło.

Smacznego :)
 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz