poniedziałek, 16 listopada 2015

Krem z zielonych warzyw



Na moim blogu pojawiło się już kilka zup-kremów, które sobie upodobałam tak bardzo, że obok pomidorówki są najbardziej częstymi gośćmi na stole.
Dlaczego je tak lubię?
Bardzo odpowiada mi ich konsystencja i fakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;)
Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni.



Składniki:

25dag brukselki
10dag jarmużu
45dag mrożonego szpinaku
2 marchewki
3-4 ziemniaki
gałązka lubczyku
2 zioła angielskie
3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej)
sól,pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
bazylia

kiełki i jogurt naturalny do podania





Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu z zielem angielskim i lubczykiem. W tym czasie brukselkę umyć, odkroić trzonek i naciąć delikatny krzyżyk na zwieńczeniu główki. W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem i solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę,aby nie była gorzka (po tym zabiegu odcedzić i dodać 3/4 główek do bulionu).
Do warzyw dodać szpinak i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut.
Zmiksować blenderem, doprawić do smaku przyprawami.

Można podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami.

Smacznego :)


5 komentarzy: