poniedziałek, 9 listopada 2015

Placki na jogurcie greckim z gruszkami




Świeże placki z owocami to przysmak każdego dziecka. Czasem czuje się jak duże dziecko, które uwielbia je właściwie pod każdą postacią. 
Pulchne racuszki mają w moim sercu jednak podwójne znaczenie - kojarzą mi się ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :)
Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

 
Składniki:

2 jajka
300ml jogurtu greckiego
1 szklanka i 3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże łyżki oleju
2 łyżki cukru
duża gruszka
skórka z 1/3 cytryny
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder (do podania)



Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej ubijać, dodając jogurt grecki oraz cukier i szczyptę soli.
Do masy przesiać powoli mąkę  proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze starta skórka cytryny.

Obrać gruszkę.
Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i łyżką wyłożyć na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym ogniu zarumienić jedną stronę, wkładając plasterki gruszki na etapie wyrośnięcia placka. Przewrócić na druga stronę i zarumienić. 

Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej z mlekiem.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Miałaś wspaniałe śniadanie :) Placki - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jednak wolę z bananem :-) ale pyszne są <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placuszki na jogurcie greckim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością się skusze i zrobię :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowitości. Ja zrobię z jabłkiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń