Jesień to czas na warzywa i owoce.
Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy?
Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić.
Spróbujcie :)
Składniki:
20dag brukselek
0,5kg sznycli z indyka
200ml śmietany 18%
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
duża cebula
pieprz, sól
przyprawa do indyka
garść świeżej bazylii
ryż (do podania)
Przygotowanie:
Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem przyprawy do indyka na oleju rzepakowym. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola i pieprzem w miseczce i powoli dodajemy ją do mięsa. Delikatnie mieszamy.
Bazylie myjemy i drobno siekamy, łącząc przy podaniu z sosem.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brukselkę myjemy, usuwamy zewnętrzne (te odstające), odcinamy końcówkę i z drugiej strony nacinamy nożem krzyżyk, aby szybciej się ugotowała.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ja z solą i cukrem. Do wrzątku wrzucamy na 5 minut brukselkę (od zawrzenia razem z warzywem). Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Smacznego :)
Fajny pomysł na brukselkę. Ja ją lubię akurat, ale w takiej wersji to może i niejadki się skuszą.
OdpowiedzUsuń