Kiedy tylko mamy czas powinniśmy celebrować wspólnie spędzony czas.
Okazją idealną do tego typu działań jest sobotnie lub niedzielne śniadanie, które zdecydowanie lubię najbardziej.
W moim domu rodzinnym ryż na mleku robiła moja Mama, a ja i moja Siostra bardzo go lubiłyśmy. Z racji tego, że jesień obfituje w wiele owoców postanowiłam urozmaicić jego smak gruszkami z cynamonem i cukrem migdałowym. Spróbujcie :)
Składniki:
saszetka i łyżka ryżu (ok 110g)
litr mleka
0,5 kg gruszek
cynamon
2 łyżeczki cukru migdałowego
łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnuszka i na małym ogniu co jakiś czas mieszając dusimy. Kiedy gruszki będą miękkie i puszczą sok, rozrabiamy w miseczce łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i zaprawiamy gruszki, aby zgęstniały.
Doprawiamy cukrem migdałowym oraz cynamonem.
Mleko wlewamy do garnuszka i wsypujemy ryż. Na małym ogniu gotujemy, mieszając aby ryż nie przywarł do dna. Kiedy będzie gęsty i mleko się zredukuje wykładamy na talerz (można lekko posłodzić) i polewamy ciepłymi gruszkami.
Smacznego :)
mmmm zdecydowanie to moje smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń