Ryz na mleku towarzyszył mi całe dzieciństwo, więc towarzyszyć również będzie w dorosłym życiu.
Tradycyjnie zjadałyśmy go z siostrą z cukrem i cynamonem i to była jedyna wersja, która była nam znana. Czasem człowiek ma fanaberie, które łatwo jest zaspokoić. Ryz na mleku jest sycący, a ciasteczka oreo idealnie łączą się z mlekiem. Postanowiłam połączyć te smaki.
Uwaga! Jeżeli Ktoś uważa, że ten deser/śniadanie będzie bardzo słodkie to bardzo proszę nie dodawajcie cukru (ciasteczka same w sobie sa umiarkowanie słodkie, ale nadają charakterystycznego smaku).
Składniki (porcja dla 5 osób) :
saszetka ryżu (100g)
litr mleka
8 ciasteczek oreo (bez nadzienia)
Przygotowanie:
Przygotowanie ryżu z oreo jest banalnie proste, ale wymaga cierpliwości i zaledwie 3 składników.
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy ryż.
Ciasteczka rozklejamy i usuwamy masę ze środka. W całości wrzucamy je do mleka z ryżem.
Całość często mieszamy do osiągnięcia dużej gęstości ryżu i całkowitego rozpuszczenia ciasteczek.
Uważajmy, aby ryż nie przystał do dna.
Podajemy i na ciepło, ponieważ na zimno ryż staje się twardy.
Smacznego :)
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNie polecam!
OdpowiedzUsuń