Kalafior jest ostatnio częstym gościem na moim blogu.
Dzisiaj chciałam Was zaprosić na wersję kremową kalafiora z dodatkiem selera naciowego i czosnkowymi grzankami prosto z ognia:)
Składniki:
główka kalafiora
5-6 ziemniaków
2 marchewki
gałązka selera naciowego + listki do dekoracji
kawałek pietruszki
gałązka lubczyku
2 szklanki bulionu drobiowego
łyżka śmietany
czerstwe kromki chleba
ok 5 ząbków czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy, myjemy i wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz z gałązką lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb dzielimy na części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby się zarumieniły.
Kiedy warzywa nie będą już gorące to blendujemy je.
Zaprawiamy przyprawami do smaku i śmietaną.
Podajemy z grzankami.
Bardzo rozgrzewająca :)
Przed chwilą ją jadłam na kolację! :) Smakuje w sumie bardzo podobnie jak inne zupy krem - tylko zupa dyniowa się nieco różni, zresztą jedna z moich ulubionych. A grzanki podsmażam na maśle, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% co do masła (niewielka ilość) :0 Takie smakują najlepiej :) A zupy kremy uwielbiam w przeróżnych ich warzywnych postaciach :)
UsuńPozdrawiam :)