piątek, 25 lipca 2014

Naleśniki nadziewane szpinakiem, kurczakiem i fetą, zapiekane w sosie pomidorowym


Przychodzę do Was dzisiaj z obiadową propozycją :)
Ten kto nie lubi szpinaku, w tej postaci z pewnością zostanie jego fanem :)
Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia.
Zapraszam :)

Składniki farsz:

50dag szpinaku mrożonego
pół kilo piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
opakowanie sera feta
sól, pieprz

Składniki sos:

puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
pół szklanki wody
sól, pieprz
cebula ( może być bez)
oregano, bazylia, papryka ostra w proszku

Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ


 Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć.
Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga solenia).

Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno cebulkę. Dolewamy wody. Dusimy ok 5 minut i doprawiamy do smaku.

Na środek naleśników wykładamy po ok 2 łyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego.) Układamy tak kolejno krokiety i zalewamy je sosem (sos podczas pieczenia się zredukuje).
Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Wyśmienite danie na taki obiad, jaki ostatnio chodził mi po głowie. Nie bardzo wiedziałem co zrobić z zalegającego mi w lodówce szpinaku, i dobrze że znalazłem właśnie tą pozycję, w szczególności na sos pomidorowy, który bez przecieru Pomidori by nie smakował, i pachniał świeżymi pomidorami jak powinien. Ciekawy pomysł na obiad, polecam.

    OdpowiedzUsuń