wtorek, 1 lipca 2014

Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti



Kurki, kureczki...przyszedł wasz czas :)
Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :)
Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową.

Składniki:

40dag kurek
2 duże piersi z kurczaka
5 ząbków czosnku
4 łyżki sosu sojowego
400ml śmietany 18%
łyżka cytryny
duża cebula
makaron spaghetii
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa
bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano


Przygotowanie:

W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym.

Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki i wymieszać.

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Podawać opruszone natka pietruszki.

Mniam :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz