środa, 7 marca 2018

Napój marchewkowo - cytrusowy z miąższem




W bardzo prosty sposób, możemy przygotować pyszny owocowo warzywny napój i to w domowych warunkach. Warto przygotować butelki (najlepiej szklane), aby przelać napój i móc go przechowywać do 3 dni w lodówce.






Składniki:

1 limonka
1 cytryna
4 duże miękkie pomarańcze
0,7kg marchwi
4 litry wody
brązowy cukier (wedle uznania)






Przygotowanie:

Marchew obieramy. Pomarańcze, cytrynę i limonkę sparzamy we wrzątku i szorujemy skórkę.
Marchewkę kroimy w grube plastry. Cytrusy drobno kroimy. Wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w garnku i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości.

Kiedy marchewka będzie ugotowana, miksujemy całość. Zalewamy je pozostałą wodą i dodajemy cukier do smaku. Zagotowujemy i ewentualnie odcedzamy na sitku miąższ (jeżeli nam przeszkadza).
Napój podajemy lekko wstrząśnięty.

Smacznego :)






2 komentarze: