poniedziałek, 19 marca 2018

Cytrynowa babka na oleju






Ta cytrusowa babka klasycznie wpasowuje się w klimat Wielkanocy. Bardzo puszysta, aromatyczna i smaczna posmakuje każdemu kto jest fanem babek :)
Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pudrem lub ozdobiona czarna lub białą czekoladą :)
Spróbujcie :)






Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
4 duże jaja w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego 




 
  

Przygotowanie:

Suche składniki - obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
Jajka z cukrem ubić mikserem na bardzo puszystą masę. Pod koniec ubijania
dodać powoli olej, cały czas miksując. Skórkę od cytryny zetrzeć na najdrobniejszych oczkach,
dolać sok z cytryny i ponownie masę jajeczną wymieszać mikserem.

Suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać drewnianą łyżką, aby ciasto zostało nadal napowietrzone.

 Masę przelać do natłuszczonej formy i wstawić na około 45 minut (lub do suchego patyczka) do rozgrzanego do 165 stopni.

Polać ulubiona polewą lub posypać cukrem pudrem. Ja polałam roztopiona tabliczką białej czekolady wymieszana z łyżeczka masła.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz