niedziela, 18 marca 2018

Ciasto czekoladowe z orzechami




Uwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie do gustu także najmłodszym czekolado - lubisom :)






Składniki:

4 jajka
100ml wody przegotowanej chłodnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
3 łyżki naturalnego kakao
350g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru (może być mniej- do smaku)
łyżeczka ekstraktu z wanilii

szklanka posiekanych orzechów
tabliczka czekolady + łyżeczka masła (na polewę)



 


Przygotowanie:

Masło rozpuszczam  i delikatnie studzę. Wlewam do niego wodę i miksuję całość z jajkami.
W oddzielnej misce przesiewam mąki, kakao i proszek do pieczenia z cukrem. Wszystkie sypkie składniki stopniowo dosypuję do mokrych cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dolewamy ekstrakt z wanilii  oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką i przekłądamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto polewamy roztopioną z masłem czekoladą.

Smacznego :) 





 

3 komentarze:

  1. Murzynek, to taka klasyka, która zawsze była u babci, gdy jechało się do niej w odwiedziny :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń