poniedziałek, 20 listopada 2017

Krem z dyni i jabłek




Jesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z dodatkiem imbiru i czosnku. Spróbujcie :)






Składniki:

0,5 kg musu z dyni (przepis TUTAJ)
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 jabłka
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
ok 1,5 litra bulionu warzywnego 
łyżka oliwy 

+ grzanki  i jogurt naturalny






Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i po minucie czosnek.  Podduszamy. Obieramy jabłka i kroimy w plasterki, po czym dodajemy do cebuli i zalewamy 1/2 bulionu. Pod przykryciem dusimy ok 5 minut.Puree z dyni dołączamy razem z reszta bulionu do pozostałych składników. Imbir, papryki oraz pieprz i sól dodajemy do smaku i miksujemy całość.
Podajemy na gorąco z jogurtem i grzankami.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz