Tatar - niezwykle prosta i znana wielu
potrawa, która nigdy nie wychodzi z łask. Tatar jako danie kojarzy
mi się ze spotkaniami ze znajomymi i dlatego właśnie idealnie może
się wpasować w karnawałowe szaleństwo, imprezową sobotę lub też pyszną kolację.
Składniki:
300g mięsa z polędwicy wołowej
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
ćwiartka cytryny
1/2 cebuli
2 ogórki kiszone
ćwiartka cytryny
żółtko
Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy lub przepuszczamy
przez praskę. Mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą sokiem z
cytryny oraz solą. Wkładamy d o naczynia i formujemy mięso.
Cebulę oraz ogórek drobno siekamy.
Układamy je obok mięsa razem z natką pietruszki. Posypujemy świeżo
zmielonym pieprzem, polane cytryną i żółtkiem.
Smacznego :)
Moja ulubiona zagryzka do wódeczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń