wtorek, 7 listopada 2017

Tatar wołowy





Tatar - niezwykle prosta i znana wielu potrawa, która nigdy nie wychodzi z łask. Tatar jako danie kojarzy mi się ze spotkaniami ze znajomymi i dlatego właśnie idealnie może się wpasować w karnawałowe szaleństwo, imprezową sobotę lub też pyszną kolację.






Składniki:

300g mięsa z polędwicy wołowej
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
ćwiartka cytryny
1/2 cebuli
2 ogórki kiszone
ćwiartka cytryny
żółtko






Przygotowanie:

Mięso drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą sokiem z cytryny oraz solą. Wkładamy d o naczynia i formujemy mięso.
Cebulę oraz ogórek drobno siekamy. Układamy je obok mięsa razem z natką pietruszki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, polane cytryną i żółtkiem.

 Smacznego :)





2 komentarze: