czwartek, 16 listopada 2017

Dyniowe placki ziemniaczane z gulaszem wołowym




 Placki ziemniaczane uwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu.
Lubicie placki ziemniaczane? :)







Składniki na placki:

6 dużych ziemniaków
szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ)
sól + pieprz do smaku
jajko
3-4 łyżki mąki pszennej 
pół cebuli


Składniki na gulasz:

pół kilograma mięsa wołowego (łopatka)
2 cebule
3-4 łyżki oleju
5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego
czerwona papryka
sól do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki
woda do podlania
papryka słodka i ostra
mąka (ok 4 łyżek)
można dodać kostkę mięsną






 Przygotowanie:

Mięso myjemy i drobno kroimy. 
Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony przez około 20 minut.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę. Całość dusimy.
Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia.
Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną.
Dusimy całość przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje).
Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia.

W czasie gotowania sosu obieramy ziemniaki oraz cebulę. Ścieramy warzywa na tarce i łączymy z musem dyniowym oraz mąką i jajkiem. Przyprawiamy do smaku.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zbrązowienia.
Placki polewamy gulaszem.


Smacznego :)



 

1 komentarz: