niedziela, 12 listopada 2017

Zielone naleśniki szpinakowe z twarożkiem





Idealne niedzielne lub sobotnie śniadanie to śniadanie z naleśnikami :) 
Tym razem naleśniki zzieleniały z zazdrości o twarożek, który chciał stawić się o poranku na naszym stole. Spróbujcie :)






Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki drobnego cukru
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju
  3 szklanki mleka 

Składniki na ser:
kostka białego sera półtłustego
sól do smaku
pęczek szczypiorku
łyżka jogurtu naturalnego 
świeżo zmielony pieprz 





Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, rozmiksować razem z cukrem i solą. Stopniowo na zmianę dolewać mleko, oraz dosypywać mąkę. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i odstawić na 30 minut.
W tym czasie ser wykładamy do miseczki, rozdrabniamy razem z jogurtem dodajemy sól oraz pieprz.Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z serem.

Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią porcje naleśnika. Smażymy z obu stron. Smarujemy przygotowanym twarogiem.

Smacznego :)   
  
  



2 komentarze:

  1. wow, w życiu bym nie wpadł na pomysł, że można zrobić zielone naleśniki :D czadersko wyglądają i na pewno tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń