Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad.
Spróbujcie :)
Składniki:
główka kapusty
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
200 g kaszy jęczmiennej
duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
łyżka masła
ziele angielskie i liść laurowy
Sos:
0,5l passaty z pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 listków świeżej bazylii
szczypta cukru
sól i pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
1/2 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści.
Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy. Każdy z lici kapusty napełniamy farszem i składamy w kopertę. Układamy złożeniem do dołu w dużym garnku. Zalewamy całość wodą i wrzucamy liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotujemy gołąbki około 45 minut do miękkości.
W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy.
Gotowe gołąbki polewamy sosem.
Smacznego :)
Spróbujcie :)
Składniki:
główka kapusty
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
200 g kaszy jęczmiennej
duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
łyżka masła
ziele angielskie i liść laurowy
Sos:
0,5l passaty z pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 listków świeżej bazylii
szczypta cukru
sól i pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
1/2 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści.
Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy. Każdy z lici kapusty napełniamy farszem i składamy w kopertę. Układamy złożeniem do dołu w dużym garnku. Zalewamy całość wodą i wrzucamy liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotujemy gołąbki około 45 minut do miękkości.
W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy.
Gotowe gołąbki polewamy sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz