wtorek, 28 listopada 2017

Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym





Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad.
Spróbujcie :)






Składniki:

główka kapusty
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
200 g kaszy jęczmiennej
duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej
pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
łyżka masła
ziele angielskie i liść laurowy


Sos:

0,5l passaty z pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 listków świeżej bazylii
szczypta cukru
sól i pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
1/2 łyżeczka curry






Przygotowanie:

Główkę kapusty wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 10 minut, aby łatwiej odchodziły liście. Wyjmujemy Kapustę i wycinamy gołąb nie uszkadzając liści.

Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Mięso wrzucamy do miseczki i mieszamy z przyprawami. Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na maśle, aby dodać je do mięsa wraz z kaszą. Składniki dokładnie mieszamy. Każdy z lici kapusty napełniamy farszem i składamy w kopertę. Układamy złożeniem do dołu w dużym garnku. Zalewamy całość wodą i wrzucamy liść laurowy wraz z zielem angielskim. Gotujemy gołąbki około 45 minut do miękkości.

W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy.

Gotowe gołąbki polewamy sosem.

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz