wtorek, 21 listopada 2017

Pierogi z kurczakiem i dynią ( jak wykorzystać mięso z rosołu)





O tym jak wykorzystać kurczaka oraz warzywa z rosołu pisałam Wam już kilkakrotnie. Skoro męczę jednak moja ukochaną dynię, postanowiłam połączyć rosołowe pyszności z dynią. 
A Wy co robicie z gotowanego kurczaka? :)






Składniki:

  3 udka
  2duże marchewki
1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ)
duża cebula
sól, pieprz
papryka ostra i słodka (do smaku)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich

Ciasto:
 4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
 około 1,5 szklanki ciepłej wody
+ jogurt naturalny, natka pietruszki






Przygotowanie:

Ugotowane udka kurczaka, oraz ugotowaną w rosole marchewkę umieszczamy razem z musem z dyni w miseczce (uprzednio usuwając kości). Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na odrobinie oleju. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku.

W osobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powietrze.
Podajemy z jogurtem, posypane pietruszką.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Kocham pierogi! W mojej kuchni z gotowanego kurczaka najczęściej powstaje farsz. A potem to zależy... gołąbki, paszteciki, neleśniki wytrawne, warzywa faszerowane.

    OdpowiedzUsuń