piątek, 30 czerwca 2017

Naleśniki z serem i karmelizowanymi pomarańczami





Mam taką małą tradycję, prawie w każdą sobotę na śniadanie pojawiają się u mnie naleśniki. Pojawiają się i znikają, ponieważ moja rodzina jest mega naleśnikożerna :)
Tym razem oprócz tradycyjnego sera z cynamonem jako nadzienia, proponuję polać je kwaskowym sosem z pomarańczy.

Spróbujcie :)






Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
szczypta solo 2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki drobnego cukru
zapach waniliowy
200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka


Składniki na ser:

kostka białego sera półtłustego
cukier do smaku
łyżeczka cynamonu
łyżka jogurtu naturalnego

  
Składniki na karmelizowane pomarańcze:

  2 duże pomarańcze
1/3 szklanki cukru
50 g masła



 


Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, rozmiksować razem z cukrem i solą. Stopniowo na zmianę dolewać mleko, śmietankę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i odstawić na 30 minut.

W tym czasie ser wykładamy do miseczki, rozdrabniamy razem z jogurtem dodajemy cukier oraz cynamon. Mieszamy.

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, do którego dosypujemy cukier. Wykładamy pomarańcze i od czasu do czasu mieszamy do momentu skarmelizowania.
 Studzimy.

Patelnię rozgrzewamy z  odrobiną masła. Wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy z obu stron. UWAGA! Ciasto będzie bardzo delikatne, więc warto używać dużej szpatułki do przewracania.

Na przygotowane naleśniki wykładamy ser, zwijamy je i oblewamy ciepłymi pomarańczami.

Smacznego :)   
  



 

1 komentarz:

  1. takie śniadanie w niedziele rano na tarasie...mm pycha

    OdpowiedzUsuń