czwartek, 29 czerwca 2017

Jogurtowy pudding chia na bazie waniliowej herbaty






O szałwii hiszpańskiej, nazywanej potocznie chia już pisałam. Przypomnę Wam tylko, że oprócz walorów czysto pożytecznych dla zdrowia, ma tez walor smakowy, który pozwala na połączenia z naszymi ulubionymi dodatkami.
Ostatnio pijąc herbatę waniliową, wpadłam na pomysł połączenia jej właśnie z szałwią. Efekt tego połączenia jest tak smaczny, że można go jeść i na śniadanie i na deser :)
Spróbujcie :)






Składniki ( 3 porcje):

 2/3 szklanki zaparzonej i przestudzonej herbaty waniliowej (użyłam herbaty Teekanne)
3 dojrzałe brzoskwinie
5 łyżeczek jogurtu greckiego
4 łyżeczki chia
miód do smaku
+ ulubione owoce do dekoracji







Przygotowanie:

Z racji tego, że pudding przygotowuję na śniadanie, herbatę gotuje wieczorem i po przestudzeniu wsypuję chia. Dokładnie mieszam całość i pod przykryciem wstawiam do lodówki (od czasu do czasu przed pójściem mieszam).
Rano herbaciane chia dosładzam miodem i 2/3 łączę z jogurtem. Przekładam jogurtową porcję do szklaneczek.
Obieram brzoskwinie i kroję na małe kawałki, które układam na puddingu. Polewam pozostałą herbaciana częścią puddingu i dekoruję ulubionymi owocami.

Smacznego :)
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz