O szałwii hiszpańskiej, nazywanej potocznie chia już pisałam. Przypomnę Wam tylko, że oprócz walorów czysto pożytecznych dla zdrowia, ma tez walor smakowy, który pozwala na połączenia z naszymi ulubionymi dodatkami.
Ostatnio pijąc herbatę waniliową, wpadłam na pomysł połączenia jej właśnie z szałwią. Efekt tego połączenia jest tak smaczny, że można go jeść i na śniadanie i na deser :)
Spróbujcie :)
Składniki ( 3 porcje):
2/3 szklanki zaparzonej i przestudzonej herbaty waniliowej (użyłam herbaty Teekanne)
3 dojrzałe brzoskwinie
5 łyżeczek jogurtu greckiego
4 łyżeczki chia
miód do smaku
+ ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Z racji tego, że pudding przygotowuję na śniadanie, herbatę gotuje wieczorem i po przestudzeniu wsypuję chia. Dokładnie mieszam całość i pod przykryciem wstawiam do lodówki (od czasu do czasu przed pójściem mieszam).
Rano herbaciane chia dosładzam miodem i 2/3 łączę z jogurtem. Przekładam jogurtową porcję do szklaneczek.
Obieram brzoskwinie i kroję na małe kawałki, które układam na puddingu. Polewam pozostałą herbaciana częścią puddingu i dekoruję ulubionymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz