wtorek, 27 czerwca 2017

Placki ziemniaczane z cukinią





Placki ziemniaczane znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych.
Zdarza się, że nie robię tradycyjnych placków i wtedy dołączam do nich ulubione dodatki.
Takim dodatkiem jest cukinia, która sprawia, że smak jest delikatniejszy.
Podawane z jogurtem naturalnym i świeżym posiekanym szczypiorkiem są pysznym obiadowym letnim daniem.






Składniki:

5 ziemniaków
2 średnie cukinie
cebula
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki 
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta słodkiej papryki w proszku


jogurt naturalny
szczypiorek






Przygotowanie:

Ziemniaki oraz cebule obieramy. Cukinie dokładnie myjemy. Cebule ścieramy na drobnych oczkach tarki, zaś ziemniaki z cukinią na grubszych (cukinii nie obieramy ze skórki).
Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto i doprawiamy je do smaku przyprawami.

Smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia.
Jogurt wlewamy do miseczki. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Łączymy go z jogurtem i podajemy do placków.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz