Placki ziemniaczane znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych.
Zdarza się, że nie robię tradycyjnych placków i wtedy dołączam do nich ulubione dodatki.
Takim dodatkiem jest cukinia, która sprawia, że smak jest delikatniejszy.
Podawane z jogurtem naturalnym i świeżym posiekanym szczypiorkiem są pysznym obiadowym letnim daniem.
Składniki:
5 ziemniaków
2 średnie cukinie
cebula
1 duże jajko
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta słodkiej papryki w proszku
jogurt naturalny
szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebule obieramy. Cukinie dokładnie myjemy. Cebule ścieramy na drobnych oczkach tarki, zaś ziemniaki z cukinią na grubszych (cukinii nie obieramy ze skórki).
Wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto i doprawiamy je do smaku przyprawami.
Smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia.
Jogurt wlewamy do miseczki. Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy. Łączymy go z jogurtem i podajemy do placków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz