W czasie kiedy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po
dajemy na obiad ryby lub mięsa, możemy podać intensywnie orzeźwiający sos.
dajemy na obiad ryby lub mięsa, możemy podać intensywnie orzeźwiający sos.
Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty doda naszym potrawą nowego smakowego wymiaru.
Spróbujcie :)
Składniki:
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
skórka z całej limonki
sok z 1/2 limonki
1/2 ogórka
5 listków mięty
świeżo zmielony pieprz + sól
Przygotowanie:
Jogurt wlewamy do miseczki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy umyty ogórek (bez skórki). Zmieniając grubość oczek na drobne ścieramy również skórkę sparzonej limonki.
Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokładnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Podajemy do mięs z grilla, drobiu oraz ryb.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz