niedziela, 2 lipca 2017

Sos limonkowo - miętowy z ogórkiem




W czasie kiedy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po
dajemy na obiad ryby lub mięsa, możemy podać intensywnie orzeźwiający sos.
Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty doda naszym potrawą nowego smakowego wymiaru.
Spróbujcie :)






Składniki:
 
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
skórka z całej limonki
sok z 1/2 limonki
1/2 ogórka
5 listków mięty
świeżo zmielony pieprz + sól
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Jogurt wlewamy do miseczki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy umyty ogórek (bez skórki). Zmieniając grubość oczek na drobne ścieramy również skórkę sparzonej limonki.
Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokładnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Podajemy do mięs z grilla,  drobiu oraz ryb.

Smacznego :)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz