Nadchodzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi zdecydowanie do takiej zupy muszą wylądować.
Składniki:
pęczek szparagów ( 500g)
5 ziemniaków
1 marchewka
kawałek selera naciowego
pół cebuli
ząbek czosnku
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
świeżo zmielony pieprz
sól
zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki)
szczypta chilli
2 liście laurowe, 3 ziarenka angielskiego
gałązka lubczyku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki, marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (do zakrycia warzyw).
Szparagi delikatnie obieramy i odcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy łodyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości.
Wywar warzywny miksujemy i dolewamy delikatnie zaprawiony zupą jogurt naturalny. Przyprawiamy solą, pieprzem, solą, chilli oraz ziołami.
Główki szparagów sparzamy i podajemy razem z kremem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz