Małe, maślane, kruche.
Babeczki, które możemy wypełnić dowolnie według upodobań są apetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta).
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy).
A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :)
Składniki:
30dag mąki pszennej (typ 450)
20dag masła (nejlepiej z zawartością tłuszczu powyżej 80%)
10dag cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z solą na stolnicy. Robimy wgłębienie, w którym umieszczamy ziemne pokrojone masło. Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę.
Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało).
Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie pędzelkiem natłuszczamy foremki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć nożem).
Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło).
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia.
Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Wyglądają super!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/