środa, 26 kwietnia 2017

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem





Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować.
Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :)






Składniki:

4 średnie cukinie 
oliwa 
sól, pieprz, bazylia
2 ząbki czosnku

0,5 kg piersi z kurczaka
łyżeczka przyprawy do kurczaka
100g kaszy jaglanej (1 saszetka)
2 łyżki passaty pomidorowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
duża cebula
zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki
papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki 
ser corregio do posypania






Przygotowanie:

Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu.
Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli.

Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka. Dusimy około 2 minut. Do mięsa wsypujemy ugotowana kasze jaglaną i łączymy całość z jogurtem naturalnym i passatą pomidorową.
Doprawiamy przyprawami. 

Farsz wykładamy do przygotowanych łódeczek z cukinii. Posypujemy serem i wkładamy na 10 minut do piekarnika (180 stopni).

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Bardzo długo opierałem się przed cukinią, ale pomału wchodzę w ten smak i żałuję, że tak późno go odkryłem. Placki z cukinii czy cukinia z grilla są świetne. Na pewno sprawdzę przepis!

    OdpowiedzUsuń