Lubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami.
Skusicie się? ;)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
skórka z całej limonki
3 łyżki soku z limonki
Frużelina:
250g mrożonych jagód
65g cukru
duża łyżka soku z cytryny
duża łyżka mąki ziemniaczanej
100ml wody
Masa:
0,5kg serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki płatków migdałowych
szklanka herbaty z sokiem limonkowym i cukrem jako poncz
65g cukru
duża łyżka soku z cytryny
duża łyżka mąki ziemniaczanej
100ml wody
Masa:
0,5kg serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki płatków migdałowych
szklanka herbaty z sokiem limonkowym i cukrem jako poncz
Przygotowanie:
Zmrożone jagody umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Mieszamy i podgrzewamy razem z sokiem. Podlewamy 50 ml wody i gotujemy przez ok 10 minut. Po tym czasie w pozostałych 50 ml wody rozrabiamy mąkę i stopniowo dodajemy do jagód. Mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Zmrożone jagody umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Mieszamy i podgrzewamy razem z sokiem. Podlewamy 50 ml wody i gotujemy przez ok 10 minut. Po tym czasie w pozostałych 50 ml wody rozrabiamy mąkę i stopniowo dodajemy do jagód. Mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze
szczyptą soli. Kiedy piana jest sztywna dodajemy stopniowo po łyżce cukru dokładnie
miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały
czas ubijając.Limonkę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce.
Wyciskamy do ciasta sok z limonki i dodajemy starta skórkę, mieszamy.
Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką.
Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do
rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego
patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją
razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam
odszedł.
Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków migdałowych.
Kiedy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy jedną część ciasta i wykładamy na nią frużelinę i cienką warstwę masy. Przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu i wtem sam sposób nasączamy. Smarujemy wierzch oraz boki masą. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
Chłodzimy.
Smacznego :)
Serek mascarpone umieszczamy w miseczce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków migdałowych.
Kiedy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy jedną część ciasta i wykładamy na nią frużelinę i cienką warstwę masy. Przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu i wtem sam sposób nasączamy. Smarujemy wierzch oraz boki masą. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
Chłodzimy.
Smacznego :)
super,musi być dobry !
OdpowiedzUsuńCudowny torcik, wiosenny! :) To też super pocieszacz na dzisiejszą pogodę .... :)
OdpowiedzUsuń