niedziela, 23 kwietnia 2017

Wiosenna sałatka śledziowa




Wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza. Ratuję się odrobiną zieleni na talerzu, która z
dodatkiem słonecznika, oleju wiejskiego i śledzia wcale nie jest nudna.
Złapmy trochę słońca na talerzu :)






Składniki (4 porcje):

4 płaty śledzia w oleju wiejskim
12 sztuk pomidorków koktajlowych
4 garści świeżego szpinaku
pęczek szczypiorku
duża garść nasion ze słonecznika
olek wiejski z zalewy
pieprz + sól 
łyżeczka soku z limonki



 


Przygotowanie:

Pomidory, szpinak i szczypiorek myjemy i suszymy.
Płaty śledzia kroimy w plastry.
Pomidorki kroimy na pół, szczypiorek siekamy i delikatnie solimy.
Szpinak, pomidorki, szczypiorek i śledzia umieszczamy w salaterce.
Ziarna słonecznika prażymy około minuty na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dosypujemy do miseczki.
W oddzielnej miseczce wlewamy sok z limonki i 2-3 łyżki oleju wiejskiego z zalewy śledziowej. Mieszamy z pieprzem i solą i polewamy sałatkę.

Smacznego :)





     
  

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz