Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. Idealnie sprawdzają się na kolację
do ciepłego mleka :)
Składniki:
3 pełne szklanki mąki
ok 1,5 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy
40g świeżych drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wraz solą przesiać i wymieszać w misce. Połączyć je z resztą składników. Wodę rozrobić z
drożdżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokładnie do połączenia skłaników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o
drobinę oleju.Ciasto nakładać łyżką namoczona każdorazowo w zimnej wodzie. Smażyć z obu stron. Wykładać na papier do odsączenia. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
do ciepłego mleka :)
Składniki:
3 pełne szklanki mąki
ok 1,5 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy
40g świeżych drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wraz solą przesiać i wymieszać w misce. Połączyć je z resztą składników. Wodę rozrobić z
drożdżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokładnie do połączenia skłaników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o
drobinę oleju.Ciasto nakładać łyżką namoczona każdorazowo w zimnej wodzie. Smażyć z obu stron. Wykładać na papier do odsączenia. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
racuszki kocham:)
OdpowiedzUsuń