środa, 19 kwietnia 2017

Babka ziemniaczana z boczkiem




Chciałam się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na pyszny obiad- babkę ziemniaczaną z boczkiem. Podawaną z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Bardzo sycąca i pyszna :)








Składniki:

ok 2 kg ziemniaków (przed obraniem)
300g boczku
2 duże cebule
2ząbki czosnku
2 czubate łyżeczki majeranku
sól i pieprz (do smaku)
4-5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
2 jajka

jogurt naturalny i szczypiorek do podania




     


Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Ścieramy je na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane lub blenduje (wcześniej krojąc na mniejsze kawałki). 
Boczek kroimy w drobna kosteczkę i smażymy do zarumienienia.
Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami wraz z jajkami i mąką. Podsmażony boczek mieszamy razem z ziemniakami.
Przekładamy do lekko natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę.   
Jogurt mieszamy z posiekanym, lekko osolonym szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło.

Smacznego :)  




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz