piątek, 30 września 2016

Śmietankowy krem batatowo-pieczarkowy z chipsami z jarmużu








Na blogu znajdziecie dużo zup kremów, ale ta jest zupełnie inna- delikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu.
Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem.
Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut.
Spróbujcie :)










Składniki:


 2 duże lub 4 średnie bataty
2 marchewki
40dag pieczarek
10dag serka topionego śmietankowego
pieprz, sól
świeżo zmielone chilli
3 szklanki bulionu

jarmuż
2 łyżki oliwy
3 listki świeżej bazylii 

opcjonalnie ciasto francuskie









Przygotowanie:


Pieczarki, bataty i marchewkę obieramy i drobno kroimy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
W tym czasie myjemy i osuszamy jarmuż.
Siekamy drobno bazylię i łączymy ją z oliwą. Część liści jarmużu mieszamy w oliwie i wykładamy na blachę.
Drugą część jarmużu dusimy na patelni z solą i pieprzem. Zawijamy małymi porcjami w poporcjowane kwadraciki ciasta francuskiego.
Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)).
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać wody, jeżeli konsystencja zupy jest zbyt gęsta). Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz chilli.
Podajemy z chipsami z jarmużu i opcjonalnie z pasztecikami.


Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Super ta zupa! Obok takiej zupy nie da się przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń