wtorek, 20 września 2016

Krem z dyni i pieczonej papryki z kaszą jaglaną





Po długiej przerwie wracamy na blogu do serii wtorkowych Jaglanych Wtorków.
W ramach tego tygodnia i jesiennej aury za oknem rozpoczniemy sezon jesienny, z którym ewidentnie kojarzy mi sie jedno warzywo - dynia.
Dynia w różnych wydaniach może być deserem lub potrawą obiadową.
Dzisiaj zapraszam na rozgrzewający krem z dyni, oczywiście podawany z kasza jaglaną.




Składniki:


średnia dynia 
4 duże czerwone papryki
4 marchewki 
duża cebula
gałązka lubczyku
3 ziela angielskie
bulion warzywny (do przykrycia warzyw)
5 listków świeżej bazylii
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej 
1/3 łyżeczki curry
 masło
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól








Przygotowanie:


Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy marchewkę i krojąc ją w słupki razem z papryką umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (na ok 25 minut). 
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją delikatnie na maśle.

W tym czasie przekrajamy dynię i usuwamy z niej pestki. Miąższ wrzucamy razem z cebulą do garnka. Dusimy. Dodajemy upieczona paprykę i marchewkę wraz z wytworzonym sokiem. Całość gotujemy z bazylią, zielem angielskim i lubczykiem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmujemy listki i ziele, a warzywa miksujemy.

Rozpuszczamy na patelni 1/2 łyżeczki masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym.

W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. 

Krem podajemy z kaszą.

Smacznego :) 



 

4 komentarze: