Przygotowanie pysznej ryby na obiad, którą chętnie zjedzą i Ci duzi i Ci mali to wyzwanie niejednej z Mam. Dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku tych młodszych.
Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi.
Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy w tej samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto :)
Składniki:
Filet z łososia
Pieprz cytrynowy
Plasterki cytryny
masło
2 garści rukoli
4 łyżki oliwy (duże)
4 łyżki ziarna słonecznika
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
kilka listków bazylii
Kuleczki ziemniaczaneNoisettes
Przygotowanie:
Filet z łososia delikatnie myjemy i kroimy na porcje.
Z obu stron delikatnie solimy rybę i posypujemy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na folię aluminiową ( ok. 30x30cm) i przykrywamy plasterkiem cytryny oraz odrobiną masła. Folię delikatnie zawijamy, tak aby zakryła rybę.
Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek.
W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto.
Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę.
Rybę delikatnie wyjmujemy z folii i wraz z chrupiącymi ziemniaczkami przekładamy na talerz. Polewamy łososia pesto i podajemy z ćwiartkami cytryny.
Smacznego :)
prawdziwe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :-) pesto z rukolą jeszxze nie jadłam :-) a kulki to fajna alternatywa dla frytek :-)
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na rybę :)
OdpowiedzUsuń