sobota, 8 października 2016

Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli






Przygotowanie pysznej ryby na obiad, którą chętnie zjedzą i Ci duzi i Ci mali to wyzwanie niejednej z Mam. Dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku tych młodszych.
Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi.
Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy w tej samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto :)




  




Składniki:


Filet z łososia
Pieprz cytrynowy
Plasterki cytryny
masło

2 garści rukoli
4 łyżki oliwy (duże)
4 łyżki ziarna słonecznika
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
kilka listków bazylii

Kuleczki ziemniaczaneNoisettes





 




Przygotowanie:

Filet z łososia delikatnie myjemy i kroimy na porcje.
Z obu stron delikatnie solimy rybę i posypujemy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na folię aluminiową ( ok. 30x30cm) i przykrywamy plasterkiem cytryny oraz odrobiną masła. Folię delikatnie zawijamy, tak aby zakryła rybę.

Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek.

W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto.
 Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę.

Rybę delikatnie wyjmujemy z folii i wraz z chrupiącymi ziemniaczkami przekładamy na talerz. Polewamy łososia pesto i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Smacznego :)




 





3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :-) pesto z rukolą jeszxze nie jadłam :-) a kulki to fajna alternatywa dla frytek :-)

    OdpowiedzUsuń