piątek, 22 stycznia 2016

Pulchne jogurtowe placki ze świeżym kiwi





Placki jogurtowe są zdecydowanymi faworytami w moim spisie placków. 
Robię je na kilka sposobów i z różnymi rodzajami jogurtu np Placki na jogurcie greckim z gruszkami, które podbiły Wasze serca.
Dzisiaj pod nóż, a raczej pod łyżkę poszło kiwi oraz jogurt naturalny. Efekty znajdziecie poniżej :)






Składniki:

  3 jajka
300ml jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże łyżki oleju
3-4 łyżki cukru
2 miękkie kiwi
skórka z 1/2 pomarańczy 
sok z 1 pomarańczy
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder (do podania)





Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej ubijać z odrobina soli, dodając jogurt naturalny oraz cukier waniliowy i zwykły.
Do masy przesiać powoli mąkę  proszek do pieczenia oraz wlać olej. Po  wymieszaniu wszystkie składniki dokładnie połączyć ze startą skórka pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym sokiem.
Obrać i pokroić w plasterki kiwi.
Rozgrzać patelnię (bez oleju) i łyżką wykładać na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym ogniu zarumienić jedną stronę, wkładając plasterki kiwi na etapie wyrośnięcia placka. Przewrócić na druga stronę i zarumienić. 
Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej z mlekiem.
Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. Mniam, ale smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię, pychota i to kiwi smaku nadaje

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione, placuszki są przepyszne, na przemian z kiwi dodałam plasterki banana, przepis ląduje w ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak zachęcająco wyglądają, że muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat mam kiwi w lodówce!


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)

    OdpowiedzUsuń