Robiłam ją pierwszy, ale zapewne nie ostatni raz.
Gęsta i w takie dni jak dzisiejszy mocno rozgrzewająca.
Ma bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki.
A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :)
Składniki:
1,5kg czerwonej papryki
3 duże pomidory
2 szklanki bulionu
kulka mozzarelli
natka pietruszki
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
bazylia
sól, pieprz
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Papryki umyć, przekroić na pół i wyczyścić z nasienia. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut (aż skórka pociemnieje). Po tym czasie wyjąć paprykę i obrać ze skórki (powinna łatwo odchodzić).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni i wyłożyć do garnka.
Do tego samego garnka po upieczeniu włożyć paprykę oraz pokrojone pomidory. Zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu.
Odstawić na ok 5 minut i zblendować.
Przyprawić solą, pieprzem, oraz papryką i bazylią.
Podawać na gorąco np z pokrojona mozzarellą i natką pietruszki.
Pycha :)
zacny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas:
blotodlazuchwalych.blogspot.com
świetna zupa! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Zupka na pewno była pyszna!
OdpowiedzUsuń