wtorek, 3 lutego 2015

Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem



Bardzo lubię pieczone mięso. Często wykorzystuje je nie tylko do obiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie.
Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa.
Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;)


Składniki:

kilogram łopatki z indyka
łyżeczka czarnuszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka masła

kuskus

3 duże marchewki
puszka groszku
szklanka wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:


Mięso myję, oczyszczam
Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam.
Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.

Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na górę wykładam łyżeczkę masłą i wkładam pod przykryciem na 40 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie odkrywam wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut.

Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę.
Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem.
Zalewam wodą, aby przykryła warzywa.
Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę.
W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam je do gotującej się marchewki cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Kuskus w proporcji 1:1 zalewam wrzątkiem.
Po pięciu minutach mogę podawać go na talerzu wraz z mięsem oraz warzywami.

Pychota :)

2 komentarze: