Za kilka dni Tłusty Czwartek, a ja juz kilka dni temu dogadzałam sobie i swoim bliskim słodkościami.
Taka mała pokusa i przygotowanie brzuchów przed czwartkiem nikomu jeszcze nie zaszkodziła :)
Podobnych przepisów jest na pęczki w internecie, ale trudno się dziwić, bo te małe słodkości naprawdę wciągają i mają bardzo przyjemną waniliową nutkę smaku i aromatu:)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
600ml serka waniliowego homogenizowanego
łyżeczka zapachu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka wbić do wysokiej miski i ubić na puszystą pianę.
Dodawać po łyżce serka i nadal ubijać.
Mąkę wraz z proszkiem przesiać i dodać do masy waniliowej.
Wymieszać i pod koniec dodać zapach waniliowy.
Do garnka wlać olej (najlepiej rzepakowy) i rozgrzać do ok 170 stopni. Oleju powinno być tyle, aby pączki swobodnie mogły się same obracać.
Przygotować obok miski z masą szklankę z zimną wodą, oraz 2 łyżki.
Pączuszki nakładać dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość lepkie.
Po każdym nałożeniu zanurzyć łyżki w wodzie, aby łatwiej się nam nakładało masę.
Pączki smażyć do zbrązowienia (sprawdzać ciasto patyczkiem, czy nie jest surowe).
Odsączyć tłuszcz na ręczniczkach kuchennych.
Przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pychota :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz