niedziela, 1 lutego 2015

Zupa - krem z pieczonej papryki i pomidorów


Robiłam ją pierwszy, ale zapewne nie ostatni raz.
Gęsta i w takie dni jak dzisiejszy mocno rozgrzewająca.
 Ma bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki.
A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :)


Składniki:

1,5kg czerwonej papryki
3 duże pomidory
2 szklanki bulionu
kulka mozzarelli
natka pietruszki
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
bazylia
sól, pieprz
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku




Przygotowanie:


Papryki umyć, przekroić na pół i wyczyścić z nasienia. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut (aż skórka pociemnieje). Po tym czasie wyjąć paprykę i obrać ze skórki (powinna łatwo odchodzić).

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Podsmażyć na patelni i wyłożyć do garnka.
Do tego samego garnka po upieczeniu włożyć paprykę oraz pokrojone pomidory. Zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu.
Odstawić na ok 5 minut i zblendować.
Przyprawić solą, pieprzem, oraz papryką i bazylią.

Podawać na gorąco np z pokrojona mozzarellą i natką pietruszki.


Pycha :)





3 komentarze:

  1. zacny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas:
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zupa! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń