Kruche ciasto latem króluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :)
Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową.
Składniki:
2 czubate szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
185 g masła zimnego
185 g masła zimnego
1 kg rabarbaru
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru
ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy)
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
opakowanie cukru waniliowego
200 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić od kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając, aż powstanie kruszonka.
W dużej misce umieścić przesiana mąkę, proszek do pieczenia oraz bardzo zimne masło, które kroimy na małe kawałki. Całość siekamy drobno nożem, aż powstaną grudki Żółtka, śmietanę oraz cukier dokładnie połączyć i uformować kulę. Zawinąć ją w folie aluminiową i zostawić na pół godziny w zamrażarce.
Formę na ciasto o wymiarach 32x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na nią na tarce ciasto, chłodzone w zamrażarce i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut (obserwować,aż kolor zrobi się lekko rumiany).
W tym czasie oczyścić rabarbar i pokroić go w małe kosteczki i zasypując 5 łyżkami cukru poddusić do miękkości w rondelku. Nadmiar soku odlać.
Ciasto kruche posmarować ulubionym dżemem i wyłożyć na niego rabarbar oraz kruszonkę.
Piec kolejne 35 minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz